teisipäev, 24. mai 2016

Tee ise kodus kookospiima.


  Kookospiima valmistamine

 Kookospiima on lihtne valmistada ning see võtab aega umbes 20 minutit.

 1.Osta poest üks raske loksuv ja kiuline kookospähkel, jälgi et kookospähkli 3 silma oleksid ilma mädaplekkideta.
Kookospähkel on värske siis, kui kookosvesi on selge ja meeldiva magusa maitsega.
Lisa kookosvesi kookospiimale või tarbi koheselt, sest õhuga kokkupuutel kaotab vesi toitaineid.
Kookospähkli avamise õpetus oli eelmises postituses. Seda saad vaadata siit

  2.Piima tegemiseks on spetsiaalne masin (asub siin), mis eraldab kookospiima massist. Seda saab aga ka väga edukalt käsitsi teha teha. Kui Sul pole kõiki vajaminevaid tööriistu, siis ole lihtsalt loov. :)

 3.Tükelda kookospähkli sisu väiksemateks tükkideks. Et saada valgemat piima olen selle pruuni õhukese kihi kookospäkli küljest ära lõiganud. Seda aga ei pea tegema kui ei ole viitsimist :)

 Kui sul on kodus köögikombain ja saad kookospähli sisu peenikeselt ära riivida (ma olen aru saanud, et mida peenema kookospuruga piima tegema hakata seda kergemini saab kookospähklist piima kätte. See võibolla aga ainult tundub mulle nii. :D )

 Ka võib kookospähkli peenemaks purustada köögikombaini lõiketeraga purustades.

 Kui sul aga kumbagi purustamisvõimalust pole siis tükelda lihtsalt kookospähkli sisu väiksemateks tükikesteks ja vala peale 1 tass sooja, umbes 40 kraadist vett ja blenderda kannmiksris vahuseks, peeneks massiks. Umbes 3-4 minutit.
Kui sul on aga köögikombainis peeneks riivitud või purustatud kookospähklimass siis tõsta see kannmisrisse koos 1 tassi sooja, umbes 40 kraadise veega ja blenderda kannmiksris vahuseks, peeneks massiks. Umbes 3-4 minutit. 


 4.Nüüd võta üks suurem kauss ja kurnariie. Vala blenderdatud kookospähklimass kurnariidesse ja pigista kõvasti kogu vedelik ehk soe, kreemjas kookospiim kookospähklimassist välja.





 Naudi seda mõnusat kookospiima värskelt. Ka puhtalt, ilma lisanditeta maitseb see suurepäraselt!

 Toitude sisse sobib ka juba 1-2 päeva seisnud kookospiim.

 Toitainete- kui rasvhapeterikkuse poolest on kookospiim väga rammus toit, kindlasti ei tasu sellega liialdada, vaid tarbida mõõdukalt.

 Samamoodi nagu tavalisele piimale tekib ka kookospiimale seistes pinnale paksem, tihkem, rammusam kiht. See on kookoskoor. Sellest koorest saab vahustades kookosvahukoort (kookoskoor peab olema külmkapis seisnud vähemalt öö). Väga mõnus marjadele peale tõsta. :) Jälgi ainult, et seda vedelamat piima hulka ei satu. Lihtsam on seda teha lusikaga seda paksemat kihti pealt võttes. Koor peab olema paks ja tihke. Seda saab edukalt vahustada. Vedelamaga see paraku ei õnnestu.







 Kookospiimast saab teha veel kookoskeefiri (ingliskeelne retsept asub allpool) ja kookosjogurtit (inglisekeelne retsept asub allpool), kookostarretist (retsept siinvõi teha mõnusat kreemjat smuutit oma lemmikmarjadega. Samuti saab seda kasutada toitudes jne. Eriti sobib kanaliha ja mereandidega.

 Kookospiima tegemisest järgijäänud tahke mass laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja kuivata madalal kuumusel (umbes 100 kraadi juures), mõned korrad segades umbes 30 - 40 minutit. Kui kookosjahu tundub liiga jämedakoeline siis jahvata kohviveskis peenemaks. 


Kookospiima kasulikkus
  1. Kookospiim sisaldab külluslikult vitamiine nagu C, E, B1, B3, B5 ja B6, mis seisavad esiteks naha tervise eest: aidates nahal püsida elastne, pehme, kestenduste- ja ekseemivaba.
  2. Kookospiim sisaldab seleeni, mis aitab leevendada artriiti sümptomeid, vähendades vabade radikaalide hulka ja liigesepõletikku.
  3. Mineraalaineid nagu kaaliumi, naatriumi, magneesiumi, fosforit – mis samuti niisutavad keha seespidiselt. /Tassi kohta 89 mg magneesiumi, mis aitab rahustada närve ja säilitada normaalset vererõhku; 240 milligrammi fosforit ühe tassi kohta, mis aitab tugevdada meie luusid.
  4. Kookospiima rasvhapetest on 50% lauriinhape (emapiimas 6,2% kogu rasvast). Lauriinhape annab emapiimale immunsust tõstva toime, hape teisendatakse kehas ühendiks nimega monolauriin, millel on antimikroobne, antioksüdantne, seene-ja bakteritevastane mõju. Lauriinhape hoiab ära ka vähi tekkimist ja vabade radikaalide poolt tekitatud mutatsioone. Oma antibakteriaalse toime tõttu aitab ravida haavandeid, kurgu põletikke, kuseteede infektsioone, igeme- ja suu limaskesta põletikke, paradontoosi, vähendab põletiku nähtusid,soodustab kudede taastumist ning toetab immuunfunktsiooni. Kookosõlis leiduv kaprüülhape (8%) ja teised rasvhapped hävitavad candida-pärmseent.
  5. Kookosrasv aitab imendada ja seedida teisi toitaineid, k.a. vitamiinid, mineraalid ja aminohapped. Parandab Ca ja Mg imendumist ning toetab sellega tugevate luude moodustamist. Soodustab teatud B- vitamiinide, rasvlahustuvate K-, E-, D- ja A- vitamiini, beeta karoteenide ja aminohapete imendumist.
  6. Kookosõli on ainus õli, mis aktiveerib kilpnäärme tööd. See õli stimuleerib türeoidhormooni tootmist ja kiirendab nii ainevahetust.
  7. Vaatamata kõrgele küllastunud rasvhapete sisaldusele: või- ja hapukoore asendamine kookospiimaga aitab vähendada LDL (halva)  kolesterooli taset. Mitte kõik küllastunud rasvhapped pole võrdsed – taimne küllastatud rasv kookosõlis erineb loomsest rasvhapete ahela pikkuse poolest. Keskmise ahelaga triglütseriidid imenduvad läbi sooleseina, viiakse otse maksa ja kasutatakse ära energiaks. Kookospiim tõstab kolesterooli taset, kuid selle lauriinhape suurendab HDL (hea) kolesterooli taset, mis parandab HDL – LDL (halva) kolesterooli suhet. (Allikas: Kookosõli mõju; Coconut oil: when saturated fad may be good for you; 15 benefits of Coconut milk)

Kookosvee kasulikkus
Kookosvesi niisutab meie keha enam kui tavaline vesi – see vesi on identne meie vereplasmaga, tehes sellest universaalse doonori. Kookosvesi on rikas kiudainete, ensüümide, C-vitamiini, mineraalainete (magneesiumi ja kaaliumi) ja aminohapete sisalduse poolest. Kookosvesi aitab tugevdada immuunsüsteemi ja võidelda gripiga; hoida südame-veresoonkonna tervist; filtreerida neerudel toksiine vähendades neerukivide esinemist. Näiteks on kookosvesi hea mangaani allikas, mis aitab organismil metaboliseerida glükoosi reguleerides seega veresuhkru taset.  Mangaan mõjutab kõiki ainevahetuslikke funktsioone, ravib põletikke, ennetab osteoporoosi, leevendab PMS sündroomi naistel, aitab kaasa vitamiinide imendumisele ja aitab säilitada seedetrakti funktsioone. (Allikas: Enormous health benefits of coconut water)

 Kookospiimast saab teha ka kookospiima keefiiri. Retsepti leidsin siit:


 Selleks oleks aga vaja Tiibeti piimaseent. Seda õnneks ringleib meil Eestis ka. Selle kohta saab lugeda siit. Väidetavalt vajab ta aga vahepeal "kosumist" tavalises piimas. 

 Väga asjalik kookosjogurti tegemise õpetus on siin või siin. Jogurti starterit saab siit või siit

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar