laupäev, 19. november 2016

Endavalmistatud looduslikud hambapastad.


 Ma kirjutasin selles postituses, et valmistasin ise endale loodusliku hambapasta. Nüüd siis panengi selle retsepti siia üles. Lisaks veel mõned retseptid, mis samuti plaanis järgi teha ja ära proovida. Tavalisi poehambapastasid pole ma juba tükk aega üldse kasutanud. Enne endavalmistatud pasta kasutamist ostsin ökopoodidest fluoriidivabu hambapastasid. Fluoriidivabadest hambapastadest kirjutasin selles postituses. 

Mahe kookosõli. Ostetud Maksimarketist. Foto: netist. 

Minu hambapasta retsept on Eliksiiri lehelt leitud.

Vaja läheb: 
3 spl külmpressitud kookosõli
3 spl söögisoodat
25 tilka piparmündiõli
steviat
2 tl taimset glütseriini

Valmistamine:
Sega kokku kookosõli ja söögisööda ning lisa seejärel ülejäänud koostisosad. Säilita klaaspurgis. 

Piparmündi eeterlik õli. Foto: netist. 

MINU KOMMENTAAR:
Mina nii palju piparmündiõli ei pannud ja taimset glütseriini samuti ei pannud. Kuna kodus seda polnud siis arvasin, et esimene ports võib ilma glütseriinita ka olla. Piparmündiõli saab ökopoodidest. Apteegis on ka müügil aga seal polnud kirjas, et seda suhu ka panna võib. Piparmündiõli saab näiteks osta siit. Steviat tellin mina Sojapoest. Minu arust on seal parima hinnaga. Ja mugavam on steviat tilkadena kasutada. Stevia on ostetud siit. Glütseriini, mida suhu ka võiks panna ma polegi leidnud. Sellepärast seda ei kasutanudki. Aga niisamagi tuli väga tõhus hambapasta välja. 

Stevia vedelal kujul Sojapoest.

---------------------------------------------------------------------------------

 Siis leidsin netist ühe tõhusa retsepti, millega saab hambakivi eemaldada. Pildi järgi on küll tulemus täiesti müstiline. Mul nii hullu hambakivi küll kuskilt võtta pole. Juba see praegune endavalmistatud kodune hambapasta on hambakivile tuule alla teinud (alumiste hammaste siseküljel oli pisut aga nüüdseks on hambad puhtad). Nii, et ei teagi kas seda üldse kasutada ongi vaja. Aga igaks juhuks panin selle retsepti ka siia üles. Võibolla kunagi läheb vaja? :D Siis on hea kohe üles leida. Retsept on leitud siit

Kodune hambakivi eemaldamine. Foto: artiklist. 

 Mineraalset sadet hammastel nimetatakse hambakiviks. Aja möödudes suureneb hambakivi hulk ning kui te selle eest ei hoolitse, siis võib see paradontiiti põhjustada. 
 Loomulikult on hambaarsti külastamine hambakivi eemaldamiseks parim moodus. Kuid teiseks võimaluseks on hambakivi kodus eemaldada. 

Vaja läheb: 
söögisoodat
hambaharja
vesinikperoksiidi
soola
vett
tassi
hambatikku
antiseptilist suuloputusvedelikku

Vesinikperoksiid Apotheka apteegist.

Söögisooda on hambakivi eemaldamiseks populaarseim ja tõhusaim vahend. Ju sellepärast mu hambapasta nii tõhusalt toiminud ongi (vaata eelmist retsepti). 

Himaalaja roosa sool Sojapoest. 

1. samm:
Segage tassis 1 spl söögisoodat koos 1/2 tl soolaga. Niisutage hambahari sooja veega ning kastke see segusse. Harjake sellega hambaid ning sülitage seejärel segu suust välja. Jätkake sama tegevust ca 5 minutit. 

2. samm:
Segage tassitäis vesinikperoksiidi poole tassi sooja veega ja loputage sellega 1 minut suud. Seejärel sülitage vedelik välja ning loputage suud poole tassi jaheda veega. 

3. samm:
Hõõruge hammastel olevat hambakivi hambatikuga. Olge ettevaatlik, et igemete kriimustamist vältida, sest see võib neid ärritada ja kahjustada. 

4. samm:
Loputage suud ülepäeviti antiseptilise suuveega. 

MINU KOMMENTAAR:
Vesinikperoksiidi kasulikest omadustest saab rohkem lugeda siit. Osta saab seda apteekidest. Näiteks siit. Soola valiks kindlasti Himaalaja roosa soola. Seda müüakse juba vist kõikides toidupoodides. Valida kindlasti peenem sool. Siis pole ohtu, et kriimustab igemeid. Antiseptilise suuloputusvahendi kohta ei oska midagi arvata. Pole eriti kunagi kasutanud. Aga võibolla siis ostan omale mõne looduslikuma. Või näiteks selle siit

---------------------------------------------------------------------------------

 Siis on veel üks sarnane hambapasta retsept, mille samuti leidsin ja siia igaks juhuks üles kirjutan. 
 Hambapastale on olemas odav ning sama tõhus alternatiiv. Seda võib nimelt ise teha. Boonusena on omaenda hambapasta tegemiseks kasutatavad koostisosad täiesti looduslikud ning ei sisalda tehislikke aineid. 

Endavalmistatud hambapasta klaaspurgis. Foto: netist.

1. samm:
Vaja läheb puulusikat ja keskmise suurusega kaussi, millesse tuleb valada 1/2 tassitäit söögisoodat. Söögisoodat leidub ka tööstuslikes hambapastades ja sel on loomulik puhastusvõime. Õigupoolest eemaldab söögisooda hammastelt igasugused kohvi -ja teeplekid. See pole mürgine ja aitab hambapinda poleerida. 

2. samm:
Mõnedes retseptides on sees ka lauasool. See, kas soola lisada või mitte, on iga inimese enda otsus. Mõnele ei meeldi maitse, mõni muretseb terviseriskide pärast. Kui aga soola siiski panna, tuleks kolm osa söögisoodat segada ühe osa lauasoolaga. Sool toimib säilitusainena, aga kui seda liiga palju panna, võib see ka hambapasta maitset muuta.

3. samm:
Soodale (ja soolale) tuleb lisada veerand (1/4) tassi vesinikperoksiidi. Kui seda ei ole, võib ka vett kasutada. Peroksiid aitab looduslikult hambaid valgendada ning desifintseerib suu. Vesinikperoksiidi/hambapastat tuleb säilitada otsesest 

päikesevalgusest eemal, kuna UV -kiirgus hakkab seda kiiresti lagundama. Tilgakese piparmündiõli lisamine tekitab suus värske tunde. Kasutada võib kõiksugu meelepäraseid maitseandjaid ( vanilli, kaneeli, mandli), kui nendesse ei ole lisatud suhkrut ning nad pole väga happelised. Omavahel kokku puutudes põhjustavad söögisooda ja happed kihiseva reaktsiooni. 

4. samm:
Söögisooda ja vesinikperoksiid tuleb puulusikaga pastataoliseks massiks segada. Kui vaja, tuleb õige konsistentsi saamiseks soodat (või vesinikperoksiidi) juurde lisada. Sega hoolikalt! Liiga vedel pasta ei jää hambaharjale pidama. 

5. samm:
Nagu öeldud, tuleb hambapastat hoida päikese eest varjatuna. Samuti tuleb see panna mõnda väikesesse nõusse (näiteks klaaspurki), kus see ära ei kuivaks. 

---------------------------------------------------------------------------------

 Siis on veel üks hambapasta retsept, kus koostisosadeks on valge savi ja söetablett. 

Valge savi pulber. Foto: netist. 

Vaja läheb:
1 spl valge savi pulbrit
tilgake keeva vett
3-4 tilka piparmündiõli
1/2 purustatud söetabletti
natuke söögisoodat (soovi korral)

Söetabletid. Foto: netist.

Valmistamine:

Lisa savipulbrile natuke keeva vett ja sega, kuni mass on natukene paksem hapukoorest. Seejärel lisa ülejäänud koostisosad. Segamisel kasuta puust lusikat. Metalliga segada ei tohi! Säilitada portselanist või klaasist anumas ning soovitavalt külmkapis. Retsepti kogusest jätkub paariks päevaks, et pasta oleks alati värske. 
 PS! Valge savi pulbrit saab osta näiteks siit

---------------------------------------------------------------------------------

 Siin panen siia ka Hingepeegli koduse remineraliseeriva hambapulbri retsepti. Retsept on pärit siit. Samuti on seal Savipasta valmistamise õpetus. 

Hambapesu pulbri koostisosad. Foto: Hingepeeglist. 
Vaja läheb:
4 spl betoniitsavi (osta näit. siit)
3 spl jahvatatud magneesiumi (osta näit. siit)
1 spl söögisoodat
2 spl jahvatatud kuivatatud piparmündilehti
1 spl jahvatatud kaneeli
1 spl jahvatatud nelki
1 spl jahvatatud ksülitooli (osta näit. siit)
1 spl jahvatatud kaltsiumit (munakoored)
1 spl jahvatatud aniisi
1-2 spl jahvatatud õietolmu
1 spl jahvatatud taruvaiku
1/4 neemipuu pulbrit (osta näit. siit)
1 spl spirulina pulbrit
1-2 spl jahvatatud aktiivsütt

Valmis hambapesupulber. Foto: Hingepeeglist.


Valmistamine:
PS! Oluline on kõik koostisained hästi peeneks jahvatada ning paar korda läbi sõeluda, et pulbrisse ei jääks suuremaid tükke, mis võiksid hambavaapa kraapida ning vigastada.

 Kui kasutada kaltsiumi pulbri asemel munakoori, siis tuleks eelnevalt munakoored hoolikalt pesta, koore seest "nahk" eemaldada ning koored läbi keeta. Koored tuleb kuivatada ning näiteks kohviveskis või uhmris peeneks jahuks jahvatada ning läbi sõeluda. Aga kaltsiumi pulbrit saab näiteks iHerbist tellida. Näiteks see või see

 Kui oled kõik koostisosad ära jahvatanud ja mõned korrad ka läbi sõelunud, siis sega need omavahel puidust spaatliga klaasist, portselanist või savist nõus korralikult läbi. On muidugi võimalus koostisosad ostagi juba jahvatatud kujul. Saab sellevõrra kiiremini. Pane pulber klaaspurki ning sulge kaanega. 

 Pulbri lisamisel hambaharjale, tee hambahari eelnevalt niiskeks ning raputa pisikese lusika või spaatliga pulbrit harjale ning pese hambaid nagu tavaliselt. 

 Kui sulle mõni koostisosadest ei meeldi siis vabalt võid selle ka üldse välja jätta. 

 Koostiosade kasulikkusest on artiklis ka pikemalt juttu. Kes nende kohta lähemalt lugeda soovib siis seal on ka neist põhjalikult kirjutatud. 

Savipasta.

Savipasta. Foto: Hingepeeglist. 

Vaja läheb:
60 ml keeva vett
5-7 sl betoniitsavi või valget savi (osta näit. siit)
1-2 tl söögisoodat
1 1/2 tl ksülitooli (osta näit. siit)
1/4 tl Himaalaja soola või meresoola
1/2 tl magneesiumi (osta näit. siit)
15-20 tilka piparmündi eeterlikku õli (osta näit. siit)
30-35 tilka apelsini eeterlikku õli (osta näit. siit)
30 tilka sidruni eeterlikku õli (osta näit. siit
3-5 tilka pune eeterlikku õli (osta näit. siit)

Valmistamine: 
Pane klaasist või savist anumasse sool, magneesium ning ksülitool. Vala neile keev vesi ja sega puust lusika või spaatliga läbi, lase koostisosadel vees täielikult lahustuda. Sega sisse savi. Kui tahad paksemat pastat, siis lisa rohkem savi, kui vedelamat, siis vähem.

Kui leiad, et oled saavutanud oma pastale soovitud konsistentsi, sega sisse sooda ning eeterlikud õlid. Eeterlike õlide lisamisel pane enne vähem, sega, maitse ning vajadusel lisa juurde, et saavutada endale sobiv maitse. Kas lisad rohkem münti, pune või tsitruselisi on juba sinu enese valik. 

Sooda hakkab magneesiumiga reageerima ning pasta muutub õhuliseks ja paisub. Ära lase end sellest heidutada. Sega veelkord korralikult läbi ning pane pasta klaaspurki ja sulge kaanega. 

Hambaharjale pasta panemiseks kasuta selleks väikest puidust või plastist spaatlit. Ära kasuta metalli, sest see hakkab pastaga reageerima. Ära torka oma hambaharja pasta sisse, sest nii kannad oma harjalt soovimatuid baktereid pasta sisse. Pese hambaid, nagu tavaliselt. 

---------------------------------------------------------------------------------

Lisaks on hammaste valgendamisest koduste vahenditega juttu ka selles Koduhaldja postituses

 Siin on veel ingliskeelne lihtne hambapasta retsept, mis on valmistatud kurkumi pulbriga. Kuigi kurkum värvib kõik millega kokku puutub kollaseks, siis see hambapasta on hoopis valgendava toimega. Uskumatu aga vist tasub katsetamist? :) 

 Ma täiega fännan WellnessMama blogi ja seal on samuti üks huvitav endavalmistatud remineraliseeriva hambapasta retsept. Seda saab lugeda siit



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar