laupäev, 14. jaanuar 2017

Kuidas kilpnäärme probleemide korral kaalu kaotada?


 Leidsin netist väga asjaliku artikli kuidas kilpnäärme probleemide korral kaalu kaotada. Ma olen varem ka kirjutanud kilpnäärme alatalituse puhul sobivate toitude kohta. Kilpnäärme alatalitus ja kilpnäärme talitust mõjutavad toiduained. ning Kilpnäärme alatalitus ja kilpnäärme talitust mõjutavad toiduained II. Neis postitustes on kirjutatud milliseid toiduaineid valida ja milliseid toidulisandeid võiks kilpnäärme alatalituse puhul tarvitada. 

Mahe extra virgin kookosõli. Foto: netist.


 Üks oluline lõik mu postitusest, mida võiksin ka mina toitumise puhul meeles pidada: 
Helina sai abi ja toitumissoovitused Hiina meditsiini arstilt. Mida talle siis soovitati? Keelatud toitude nimekirja läksid nisuoderkaersuhkurpärmsoja ja piimatooted

 Kilpnääre on väike liblikasarnane endokriinne nääre, mis asub hingetoru ja kõri ees ja mis mõjutab kõiki keharakke. Kilpnääre kontrollib meie ainevahetust, kaalu, mõjutab hormonaalset tasakaalu, aju tervist ja LDL kolesteroolitaset. On olemas kahesugust kolesterooliliiki: halb ehk LDL - kolesterool (Low density lipoprotein), mis sadestub kergelt kudedesse ja arterite seintele, tekitades veresoonte lupjumist ja ahenemist, mis omakorda põhjustab vererõhu tõusu, südameinfarkti ja isheemiatõbe ehk südame puudulikkust. Hea ehk HDL - kolesterooli (High density lipoprotein) osakesed tegutsevad vastupidiselt - nad seovad endaga veresoonte seintele ja kudedesse sadestunud LDL - kolesterooli ning viivad selle vereringe kaudu maksa. Maks töötleb LDL - kolesterooli sapihapeteks, mis seejärel soole kaudu organismist välja viiakse. 

Kilpnääre. Pilt: netist.
 Kilpnääre toodab hormoone, mis aitavad kaasa organismi normaalsele funktsioneerimisele ja mis reguleerivad ainevahetust, kasvu ja arengut. Nendeks hormoonideks on (T4) türoksiin ja (T3) trijoodtüroniin, millel on peamine roll metabolismi ehk ainevahetuse reguleerimisel ja energiakulul. Kui need hormoonid korralikult ei tööta, võib see aeglustada ainevahetust ja põhjustada kaalutõusu. T4 on hormoon, millest 80 % muutub maksas, neerudes ja teistes keha rakkudes T3 hormooniks. T3 hormoon on aktiivne kilpnäärme hormoon, mille ülesanne on soojendada keha ja reguleerida ainevahetust ning südame rütmi ja vererõhku. 

 Kilpnäärme talitus sõltub hormoonide tasemest veres. Kui neid on liiga palju, kilpnääre uusi hormoone juurde ei tooda. Kui hormoone on vähe, hoogustub ka nende süntees. Hormoonide tootmist aitab reguleerida spetsiaalne ajuosa - hüpofüüs, mis toodab kilpnääret stimuleerivat hormooni (TSH). 

 Kui kilpnääre talitleb liiga aeglaselt, on tagajärjeks see, et toodetakse liialt vähe kilpnäärme hormoone. Sellist seisundit nimetatakse hüpotüreoosiks ehk kilpnäärme alatalituseks. Selle tõttu aeglustuvad ainevahetus ning mitmed muud kehale vajalikud protsessid. 


Millest alustada?

 Kõigepealt tuleks muidugi korralikult võtta endokrinoloogi poolt välja kirjutatud rohtu. Eestis kirjutatakse kilpnäärme alatalituse puhul välja tavaliselt L-Thyroxin-i. 

 Lisaks võiks tarvitada toidulisandeid, mis kilpnäärme alatalituse korral tervistavalt mõjuvad. Näiteks maca (sellest kirjutasin juba ühes oma postituses: Maca ja kilpnääre.), spirulina ja klorella, extra virgin kookosõli, parapähklid, idandid, mereannid, kõrvitsaseemned, mustad arooniad. 

Maca pulber. Foto: netist. 

 Tavalise soola võiks välja vahetada Himaalaja roosa soola vastu. Sool on organismile vajalik aga soolaga ei maksa liialdada. Liigne sool väsitab südant, soodustab kõrgvererõhutõbe ja südamehaiguste teket. Liigne soola tarbimine võib kaasa tuua veepeetuse, paistetuse või puhitused. Naatrium tõmbab vett ligi, mis kuhjub makku. 

Himaalaja roosa sool. Foto: netist.
 Süüa võiks rohkem kiudaineid. Kiudainete tarbimine on oluline inimesele, kes soovib kaalu kaotada. Kiudained tagavad hea seedimise, reguleerivad veresuhkrut ja hoiavad südame hea tervise juures. Lisaks kaalu kaotamisele soodustavad kiudained seedesüsteemi korraliku funktsioneerimist ja ennetavad seedeprobleeme, nagu kõhukinnisus, kõhulahtisus ja puhitused. Kuna gluteeni tasuks vältida, siis igasugu muidu kasulikuks reklaamitud täisteratooted ei sobi kilpnäärme haiguse korral. 

 Kiudained kuuluvad süsivesikute hulka, kiudainete hulka kuuluvad omakorda tselluloos, hemitselluloos, ligniin ja pektiin. Kuigi kiudained enamasti soolestikus ei lahustu, on nad siiski organismile väga olulised.
Kiudained mõjutavad organismi mitmel erineval viisil:
  1. Aedviljade kiudained seovad palju vett ja hoiavad ära aed- ja puuviljade ülesöömise ning liigsöömisest tekkiva kõhukinnisuse, samuti kiirendavad ka toidu liikumist soolestikus.
  2. Kiudained hoiavad sooled mürkainetest puhtad.
  3. Kiudainete rohke tarvitamine hoiab ära loomsete rasvade liigtarvitamisest tulenevad hädad. Kui toidus on piisavalt kiudaineid, siis väheneb oht haigestuda jäme- või pärasoolevähki, hemorroididesse ja ateroskleroosi, pole vaja karta ka rasvumist.
  4. Kiudainete erilisim omadus on võime imada radioaktiivseid aineid, neutraliseerida neid ja kiirendada nende väljumist organismist.
 Kiudained aitavad organismi küll erinevatel viisidel, kuid siiski tuleks neid süüa mõõdukalt. Kiudainete ülesöömine põhjustab ebamugavat täiskõhutunnet ja gaaside teket, liigsed kiudained viivad kaltsiumi organismist välja ja see võib tekitada paljusid erinevaid haigusi (luude hõrenemine). Kiudaineterikast toitu süües tuleks kindlasti midagi kõrvale juua.
 Kiudaineid saame me teraviljatooteid, aedvilju, marju, puuvilju ja seeni süües. Kõige rohkem leidub kiudaineid teraviljades: rukkis, kaeras, odras, tatras, nisus ja maisis (paraku pole need kilpnäärme alatalituse puhul soovitavad)
Mida vähem on teravilju töödeldud, seda rohkem leidub seal mineraal- ja kiudaineid. Täisteraviljatooted sisaldavad kõige rohkem kiudaineid, vitamiine ja mineraalaineid. Kõrgema sordi jahutoodetes need ained aga peaaegu puuduvad.
Aedviljadest sisaldavad kiudaineid kõige rohkem kaunviljad ( 3,9 –5,7% ), petersellilehed ( 2,2 % ), peet ( 1,4% ), porgand ja kõrvits ( 1,2 % ), kartul ja kapsas ( 1,0% ) ning mädarõigas ( 0,5 %).


Parim valik kiudainete saamiseks on köögiviljad: Pilt: netist.

 Vältige gluteeni tabimist! Gluteenirikastel toiduainetel on glükeemiline indeks kõrge ja nad tõstavad veresuhkru taset. Kõhunääre katsub alandada veresuhkru taset hakates tootma insuliini. Insuliini ülesanne on kontrollida glükoosi ainevahetust. Kui kõhunääre toodab liiga palju insuliini, tekib insuliini resistentsus. Glükoos rakkudesse ei pääse ning vere glükoos (veresuhkur) tõuseb. Kahjuks ei soodusta see energiakulu ja veelgi vähem rasvade põletamist. Sellepärast on soovitav vältida  toiduaineid, mis sisaldavad nisu, nagu makaronid, pastatooted, sai. Loomulikult ka toidud, mis on valmistatatud nisujahuga (koogid, küpsised, pannkoogid ja kastmed, mida on paksendatud nisujahuga jms)

 Facebookis on lehekülg "Eesti Tsöliaakia Selts", kus on piltide ja infoga väga suur valik gluteenivabu tooteid, mida Eestist osta saab. Need tooted leiab siit
 Suure valiku gluteenivabu tooteid võib leida ka näiteks Looduspere poest.

 Eelistada tuleks gluteenivabade teraviljade tarbimist nagu tatar, riis, mais, kinoa, hirss, amarant ja kasutada jahusid, mis on neist teraviljadest tehtud. Eriti soovitav on süüa piisavalt köögi - ja juurvilju ning puuvilju, mis tagavad hea seedimise ja ennetavad rasvade kuhjumist. Puuviljade tarbimist tasuks siiski samuti piirata, kuna puuviljad sisaldavad palju puuviljasuhkrut. Kirjutasin sellest oma postituses 20 päeva AIP toitumisel.

Kinoa ViaNaturale poest. 

 Vältida tuleks rutiini toidus ehk ärge kõhelge toite varieerida. Vastasel korral võib dieet muutuda igavaks ja te võite sellest kergemini loobuda. 

Vältige kaalu langetamisel rutiini toidus. Pilt: netist.

 Spordiga tegelemine ja füüsiline aktiivsus on väga tähtis, et hoida keha heas vormis ja hea tervise juures. Spordiga tegelemine aitab: 
- stressist vabaneda
- hoida või saavutada head füüsilist vormi
- enneteada südamehaigusi
- kaalu langetada ja vähendada ülekaalu ohtu
- parandada unekvaliteeti

 Kui te pole sportlik, alustage väikeste harjutustega nagu jalgsikõnd. Kõndides keskmiselt 6 km tunnis võite te põletada kuni 400 kalorit. 

Kehaline aktiivsus. Foto: netist. 

 Korralik magamine on kaalulangetamise juures väga oluline. Teadlased on kindlaks teinud, et unepuudus soodustab kaalutõusu. Kui inimesed kannatavad unepuuduse all, siis on neil kalduvus tarbida õhtuti rohkem kaloririkkaid toiduaineid. Korralikult magavad inimesed aga eelistavad tarbida kalorivaest toitu. 

 Magamise ajal toodab rasvkude hormoon leptiini, mis on seotud söögiisu kontrolli ja keha rasvasisaldusega. Hommikul toodavad rakud greliini, mis on isu tõstev hormoon. Leptiin ja greliin on isuhormoonid, mis tekitavad organismis söögiisu ja näljatunnet. Sellepärast, kui te pole piisavalt maganud on hormoonide tootmine häiritud tekitades seega õhtuse näljatunde. 

 Leptiini ja greliini kohta kirjutasin juba postituse: Isuhormoonid leptiin ja greliin.

10 näpunäidet paremaks uneks. Foto: netist.

 Jooge piisavalt puhast vett. See võib tunduda liiga lihtne aga vee joomisel on suur mõju kaalulangetamise juures, eriti kilpnäärme probleemide all kannatavate inimeste juures. Vesi aitab organismi puhastada ja soodustab toksiinide väljutamist. Uuringud on tõestanud, et külma vee joomine soodustab kaalulangust. Külm vesi mängib olulist rolli termogeneesi strimuleerimisel. Külma vee joomisel stimuleerib vesi organismi, mis hakkab kohe rasvavarusid põletama, et kehatemperatuuri stabiliseerida. On soovitav juua 1,5 liitrit vett päevas. 

Joo piisavalt jahedat puhast vett. Foto: netist. 
 Vältige stressi! Stress võib põhjustada suuri tagajärgi organismis ja tuua kaasa terviseprobleeme, eriti just kaalutõusu. Stresstõstab suhkrutaset veres ja stimuliseerib kortisooli tootmist, mida kutsutakse stressihormooniks ja mis tõstab rasva kuhjumist organismis, eriti just talje ümber. 

 Stress võib mängida olulist rolli unehäirete juures, mis omakorda häirib söömist. Kui inimene kannatab unepuuduse all on ta väsinud ja tal on kalduvus süüa rohkem rasvast, soolast ja magusat. Stress tõstab ka ülekaalulisuse, südamehaiguste, kõrgvererõhutõve ja teise tõõbi diabeedi ohtu. 

 Stressi saab alandada tehes sporti või joogat, tantsides või mediteerides. 

Stressi mõju kogu organismile. Pilt: netist.
 Joo rohelist teed. Roheline tee on väga tõhus abiline kaalulangetamisel. Roheline tee sisaldab aineid, mis aitavad kiirendada ainevahetust. Roheline tee viib organismist välja mürke ja tugevdab veresoonkonda, ning ta on tugev südame stimulaator. Roheline tee sisaldab polüenoole EGCG ja katehhiini, mis võitlevad vabade radikaalide vastu. Need kaks elementi kiirendavad ainevahetust, mis stimuleerib rasvade põletamist ja energiakulu. Lisaks sellele on roheline tee rikas antioksüdantide poolest ja puhastab organismi. 

Roheline tee. Foto: netist.

Mis üldse põhjustab kilpnäärme põletikku ja muid autoimmuunhaigusi? 

Teadlased ei tea siiani, mis täpselt autoimmuunhaigusi põhjustab, küll aga on uuritud, et tõenäoliselt on osaliseks mõjutajaks geenid ja - märkimisväärselt rohkem - toitumine, elustiil ja meid ümbritsev keskkond. Üks võimalikke „süüdlasi“ on nn lekkiv sool. Mida see tähendab ja kuidas see tekib?
Peensoole seinu katva limaskesta  eesmärk on hoida meie kehast eemal (soole seinast mitte läbi laskma) kehale mittevajalikke aineid (nt erinevad toksiinid) lubades kehasse vaid organismile vajalikke aineid (nt  erinevad toitained). Vale toitumine, elustiil, keskkonnast tulenevad mürgid ja geneetiline soodumus, võivad põhjustada muutusi, kus vajalik kaitse ei ole enam piisavalt tugev. Keha reageerib nendele muutustele põletikuga. Nii muutubki soolestiku sein „läbilaskvaks“.
Sellisel juhul võivad meie vereringesse sattuda bakterid ja suuremad toiduosakesed, mida organism ei vaja. Kui mittevajalikud ained satuvad läbi katkise sooleseina meie kehasse, alustab immuunsüsteem rünnakut, mis tavaliselt on hea, kui kehasse satuvad võõrkehad, nagu viirused. Kuid kui immuunsüsteem peab igapäevaselt nö üle reageerima ja pidevalt ründeseisundis olema, võib olukord muutuda vastupidiseks, kus immuunsüsteem ei tee enam võõrastel ja omadel vahet.

Lekkiva soole mõju organismile. Pilt: netist. 

 Ma uurin kindlasti seda lekkiva soole asja pisut põhjalikumalt ja plaanin sellest ka ühe ülevaatliku postituse teha. Misasi see täpsemalt on ja kuidas seda asja korda saaks teha? 

 Kindlasti aitab autoimmuunhaiguste korral AIP toitumine ehk autoimuun paleo toitumine. Ma olen kuuajalise AIP toitumise läbi teinud ja tulemused olid tõesti hämmastavad. Tegelikult pole sugugi paha seda aegajalt uuesti teha. 

 AIP põhimõte on selles, et kui sul on autoimmuunsushäire, siis on sul tõenäoliselt halvasti töötav seedetrakt. Kuna su soolestik ei ole kõige paremas vormis, siis kõikide su söökide kõrvalproduktid lekivad su soolestikubarjäärist vereringesse, mis omakorda põhjustab selle, et immuunsüsteem peab sellele reageerima. Seda põhimõtet on oluline mõista, et saada aru, miks AIP aitab vähendada põletikku ja immuunsüsteemi stimuleerimist.

 Sooleseina ärritajad on nisu ja gluteen, liigne alkohol, kohvi, tee jt allergiat tekitavad toiduained. Nii, et üheks põhjuseks lekkiva soole tekkeks ongi gluteen. 



 Selle postituse panin kokku netist leiduva info põhjal aga põhilise info sain siit


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar