neljapäev, 16. märts 2017

Paleo õuna - kaneelipuder.



Õuna - Kaneelipuder raamatust Paleo supertoidud.

 Selle retsepti sain raamatust Paleo supertoidud. Hiljuti oli Rahva Raamatus suur allahindlus ja siis oli see raamat väga hea hinnaga. Siis vaatasingi, et tasub osta küll. No ja nüüd siis otsustasingi sealt raamatust selle pudru teha. 


Raamat Paleo supertoidud. PilT: netist.

Kogus: 2 portsu

Kreemine kookospiim. Pilt: netist.
Vanillikaunapasta. Pilt: netist.
Kookosjahu. Pilt: netist.
Tseiloni kaneel. Pilt: Umami e-poest.
Õun. Pilt: netist.


Muna. Pilt: netist.
Kookoslaastud. Pilt: netist.
Kooritud mandlid. Pilt: netist.











Vaja läheb:
4 kivideta datlit
150 ml kookospiima (jagatud kaheks osaks)
120 ml vett
1 muna
1 tl vanilliekstrakti
32 g kookosjahu
1 tl jahvatatud kaneeli
1 väike peenestatud õun
20 g magustamata peenestatud kookospähklit
röstitud pekanipähkleid (soovi korral)

Pekaanipähklid. Pilt: netist.
Datlid. Pilt: netist.



Valmistamine:
 Pange köögikombaini segamisnõusse või blenderi kannu datlid, 120 ml kookospiima, vesi, muna ja vanilliekstrakt ning valmistage ühtlase konsistentsiga segu, kuni datlid on täiesti purustatud. 
 Lisage kookosjahu  ja kaneel ning segage kuivad ja märjad koostisosad kokku. Lisage segule peenestatud (puhastatud ja kooritud ning väikesteks kuubikuteks tükeldatud)õun ja kookospähkel. 
 Valage õunasegu potti ja kuumutage pidevalt segades 3 - 4 minutit keskmisel temperatuuril (ärge üle kuumutage, helbed muutuvad liiga kuivaks). 
 Lisage ülejäänud 2 supilusikatäit kookospiima ja segage ühtlaseks. 
 Jagage kahte kaussi ja kaunistage pekaanipähklitega, kui otsustate neid kasutada ja paari näputäie jahvatatud kaneeliga. 

NIPP:
 Röstitud pekanipähklite lisamine muudab helbed mõnusalt krõmpsuks. Pekanipähklite röstimiseks eelsoojendage ahi temperatuurini 180 °C ning laotage pekanipähklid ühekordse kihina küpsetusplaadile. Küpsetage 8 - 10 minutit või kuni pekanipähklid on lõhnavad ja kergelt pruunikad. 

MINU KOMMENTAAR:
 Retseptis oli soovitus kasutada pudru sees ka datleid aga kuna mina üritan võimalikult süsivesikuvaeselt toituda, siis jätsin datlid ära. Tegelikult tuleb puder piisavalt magus nendetagi. Kujutan ette, kui läägelt magus nendega veel tuleks. Nii, et soovitan ka teil need ära jätta. 
 Mina kasutasin blenderit ja seal segasin kokku vedelad koostisained (ilma datliteta). Siis kallasin vedelikku potti. Lisasin kõik ülejäänud ained (va 2 spl kookospiima) ja kuumutasin retseptis etteantud aja. Lõpus lisasin need 2 spl kookospiima. 
 Pekanipähkleid minul ei olnud ja kasutasin nende asemel kooritud mandleid, mis pisut katki tampisin. 
 Minu puder eritas natuke vedelikku välja. Võimalik, et kuumutasin liiga vähe aga kartsin liiga kuivaks kuumutada.
 Ka on teada, et kookosjahusid on väga erinevaid. Mõni on jahusem ja mõni jälle jämedakoelisem. Eks sellest ka kindlasti mõjutab tulemust. Mõni tõmbab vedeliku ruttu endasse ja muutub kuivaks. 
 Kaneeli unustasin peale raputada. Juba nii suur isu oli sööma hakata ja unustasin :D Kasutage kindlasti, sest tseiloni kaneel on nii kasulik ju :)

TSEILONI KANEEL:
Jahvatatud Tseiloni kaneel 500g. Cinnamomum verum’it ehk Tseiloni kaneeli – peetakse tõeliseks kaneeliks. Enamik müügil olevast kaneelist on aga valmistatud odavamatest teistest kaneelipuu sortidest ning seda nimetatakse ka kassiaks, et eristada teda tõelisest kaneelist.
Tseiloni kaneeli tootmisel kasutatakse ainult puu sisemist õhukest koort, mistõttu sellel on heledam pruun värvus, õhem ja õrnem tekstuur, see on aromaatsema ja mahedama maitselisega kui kassia. Kassia puhul kasutatakse kogu puu koort, selle maitse on tugevam, see on puise tekstuuriga ja punakaspruuni värvi. Kaneeli eeterlik õli sisaldab mürgist kumariini, mis võib suurtes kogustes kasutatuna kahjustada maksa ja neere. Tseiloni kaneeli kumariinisisaldus on oluliselt madalam kui kassia koortel. Samas peaks kaneeli sööma metsikutes kogustes, et kumariin tervist hakkaks kahjustama.
Tervislik kaneel:
* juba ainuüksi 0,25–0,5 tl kaneeli päevas aitab hoida veresuhkrut kontrolli all;
* kaneel on hea vahend liigse kolesterooli puhul;
* võitleb usinalt põletike vastu;
* kuna kaneelis on palju kiudaineid, siis aitab see paljusid kõrvetiste korral;
* kaneeli tarbimine parandab mälu;
* kaneel aitab kurguvalu korral;
* kaneel on rikas antioksüdantide poolest.
Paleo õuna - kaneelipuder. Foto: erakogu.
 Ja siin on pudru toitumisalane teave:

Head isu!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar